Drenthe/Nieuws /Cultuurpodium Vanslag in Borger luidt de noodklok

Cultuurpodium Vanslag in Borger luidt de noodklok

Cultuurpodium Vanslag in Borger luidt de noodklok

Door Rien Kort in Dagblad van het Noorden | Foto: DvhN

Cultuurpodium Vanslag in Borger ziet zich in haar voortbestaan bedreigt. Als de gemeente, als pandeigenaar, de stichting niet enigszins tegemoet komt, dan is het einde verhaal, laat artistiek directeur Henk Eggens weten.

Vanslag kun je omschrijven als een cultuurpodium dat altijd al heeft moeten vechten voor haar bestaan, aldus Eggens. Het cultuurpodium organiseert sinds 2013 concerten in de Willibrordkerk in Borger. ,,Vanaf dag 1 was het duidelijk dat er geen sprake kon zijn van een haalbare exploitatie. In de afgelopen zeven jaar van ons bestaan hebben we elk jaar net quitte kunnen draaien. Van de optredens moet je het eigenlijk niet hebben.” Feitelijk ‘sponsorde’ Van Slag Horeca BV de programmering, de financiële motor die verantwoordelijk is voor de bar, de feesten en de partijen. De gaten die in die zeven jaar ontstonden in de begroting, goed voor in totaal 140.000 euro, werden op die manier opgevangen.

Voor de rest is het vooral te danken geweest aan de inzet van vrijwilligers dat Vanslag het hoofd boven water wist te houden. ,,We betaalden geen huur door zelf zoveel mogelijk onderhoud en beheer op ons te nemen.”

Een tactiek waarmee Vanslag ieder jaar net de eindjes aan elkaar wist te knopen. Het onderhoud blijft echter een probleem, ook in de toekomst. In april kocht de gemeente na een periode van vier jaar de kerk terug van de Stichting Beheer en Behoud Willibrordkerk Borger (SBBWB). Voornaamste reden: laatstgenoemde kon de energielasten niet meer bekostigen. Volgens Eggens liep dat bedrag op tot een schuld van 50.000 euro.

Verder lezen? Dagblad van het Noorden