Volg ons op onderstaande social media platformen.

Socials:

Title image

Coronacrisis

18 maart 2020 

ZZP’ers

Gisteren presenteerde het kabinet haar nieuwe maatregelen voor ZZP’ers die te maken hebben met Corona. Een kort overzicht.

ZZP’ers komen in aanmerking voor 3 maanden aanvulling voor levensonderhoud. Je inkomen zal dan worden aangevuld tot het sociaal minimum (€ 1.219,09 voor 21 jaar en ouder volgens het UWV). Dit kan binnenkort met een versnelde procedure, namelijk binnen 4 weken in plaats van de huidige 13 weken. Daarnaast is het mogelijk een voorschot krijgen. De regeling gaat in vanaf 1 maart, dus ook als je al eerder afzeggingen hebt gehad naar aanleiding van het Coronavirus, maak je kans op een aanvulling.

    • De normale eisen om aan de aanvulling te voldoen zijn versoepeld. Zo wordt het inkomen van je partner niet meer meegerekend en is er nu geen vermogens- en levensvatbaarheidstoets. Daarnaast hoef je het bedrag niet terug te betalen.
    • De gemeentelijke loketten zijn nog niet ingericht op de grote vraag van zzp’ers, dus minister Koolmees riep op om te wachten op verder bericht. Met de aanvraag moet je dus nog even geduld hebben.

Naast bovengenoemde regeling, kun je aanspraak maken op uitstel van de omzetbelasting en wordt de invorderingsrente verlaagd van 4% tot bijna 0%.

uitgebreid overzicht maatregelen

Inkomenssteun, uitstel van belastingen, relevante regelingen

De overheid is druk bezig om te zorgen dat ZZP’ers en ondernemers niet omvallen in deze moeilijke periode. Omdat niet iedereen alle informatie over deze maatregelen kent hebben wij het e.e.a. op een rij gezet. Dit document is opgezet met muzikanten / zzp’ers in de culturele sector in gedachten, ben je werkzaam in andere sectoren dan kan het ook van belang zijn.

extra tips ZZP'ers

Opdracht opgezegd vanwege corona: mag dat zomaar?

Dit artikel gaat over de juridische effecten van het coronavirus (#COVID19) op de overmachtsregel, nakoming en opzegging van overeenkomsten. Sander Petit, de dance advocaat, schrijft interessante stukken voor zzp’ers in de muziek.

opdracht afgezegd

Evenement annuleren vanwege het coronavirus?

Vanwege het huidige coronavirus worden veel evenementen afgezegd of verplaatst. Mag dat zomaar? In dit artikel bespreekt Sander Petit waar je rekening mee moet houden als je die vraag wil beoordelen.

evenement annuleren

Hoe werkt de BBZ?

“Het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) is een gemeentelijke kredietregeling voor zelfstandige ondernemers met financiële problemen. Verschillende groepen komen ervoor in aanmerking. Vorm en voorwaarden verschillen per situatie.” Onder de verschillende groepen vallen bijvoorbeeld gevestigde zelfstandigen in tijdelijke financiële problemen.

De Bbz vraag je aan bij de Sociale Dienst. De aanvraag duurt 4 weken. Ook is de aanvraag een behoorlijk karwei. Lenen is op dit moment fijn, maar wees op je hoede in de toekomst. Al met al kan de BBZ wel echt een uitkomst zijn in deze tijden.

meer informatie

To action: meld je schade!

De Popcoalitie vertegenwoordigt de popsector in de volle breedte – live, makers, talentontwikkeling en producenten. Namens deze partijen praten zitten zij aan tafel met o.a. het ministerie van OCW. Om aan te kunnen geven wat de financiële schade is, roepen zij iedereen op deze te melden via het online formulier. Dit geldt voor artiesten, crew, boekingen-en managementkantoren, organisatoren van alle niveaus.

meldpunt popcoalitie

Ook de Kunstenbond heeft een online formulier waar jij als zzp’er in de culturele en creatieve sector jouw afzeggingen als gevolg van het coronavirus kunt melden. Zij gebruiken deze om de impact in kaart te brengen en samen met de overheid te kijken welke maatregelen nodig zijn om de schade op te vangen.

meldpunt kunstenbond

SENA <3 Creatief isolement

SENA kondigde deze week aan per direct €200.000 extra te investeren en een extra aanvraagronde in te stellen voor hun muziekproductiefonds. Zo kun jij als muzikant die nu thuis zit toch snel aan de slag met het realiseren van je plaat. Tot en met 12 april kun je een aanvraag doen en uiterlijk 23 april krijg je bericht of de aanvraag wordt gehonoreerd.

meer informatie

Share share share

Als Poppunt zijn wij altijd op zoek naar aanvullende tips. Mailen kan naar ruud@poppuntdrenthe.nl.

Daarnaast willen we heel graag iedereen op de hoogte houden van creatieve acties tijdens het isolement. Schrijf je een nieuwe plaat, breng je livestreams naar buiten, heb je een vlog waarin je je creatieve proces bijhoudt, deel het met ons.

Of meld je aan bij een vakbond.

Mocht je dat nog niet gedaan hebben, kun je overwegen om je aan te sluiten bij een vakbond zoals Kunstenbond of BAM!. Zij helpen artiesten, muzikanten, andere makers en zzp’ers aan informatie, juridische hulp en zorgen voor gezamenlijke belangenbehartiging op momenten als deze.

*Klik rechts op het rode spotify icoontje voor de Discover Drenthe playlist*